Thursday, December 25, 2014

Modern kínai elbeszélők - Tanulmányok és fordítások Galla Endre 80. születésnapjára

Szerepelnek benne a korszak legnagyobb íróinak (Lu Xun, Lao She) rövid írásai, ugyanakkor a Kínán kívül kevésbé ismert szerzők novellái és esszéi is. E művek magyarul még nem jelentek meg. 

A könyv átfogó képet ad a 20. századi kínai irodalom fejlődéséről, az egyes iskolákról, a különböző időszakok irodalmának központjában álló problémákról, s közvetve Kína egyik legviharosabb évszázadának történelméről, társadalmáról és kultúrájáról. 

Az egyes szerzőket és műveket a fordítók által írt tanulmányok mutatják be. 

Szerkesztette: Hamar Imre és Salát Gergely.
 
 

Zombory Klára (szerk.): Nők egy fedél alatt - Mai kínai kisregények

Zombory Klára (szerk.): Nők egy fedél alatt - Mai kínai kisregények"Emberek szellemekkel pecáznak, alkudoznak, halott fiatalasszony gyermekét segítik világra, belepusztulnak abba, hogy autó gázol át a kabátjukon. Folytonos álmok, képzelgések kísérik a kisváros lakóinak életét. Hiedelmek, babonák, imák, születési csillagzatok, teljes bizonytalanság" Egy fiatal férfi (talán az író maga) elhatározza, hogy minden kockázat ellenére egy tibeti lepratelepen tölt néhány napot a nyomorult, félholt betegek között. Szinte fullasztó monotonitás és unalom veszi körül ezeket a világtól örökre elzárt, semmittevésre kárhoztatott lényeket, ám érzelmi világuk, sőt érzékiségük nem satnyult el, nem rothadt szét a testükkel együtt" Egy fiatal diáklány apja halála miatt belekényszerül egy "házasságba": egy ötvenvalahány éves kereskedő veszi házába felesége és két ágyasa mellé negyediknek. A nők csak játékszerek ebben a környezetben, életük egyetlen célja, hogy magukra vonják a ház urának figyelmét, és fiút szüljenek neki, mert akkor viszonylagos kényelemben élhetik életüket. S aki vét a tradíciók ellen, arra a "halálkút" vár...

A nagyvárosi kispolgárok szüntelen hajszája, küzdelme a fennmaradásért tönkreteszi a hétköznapok apró szépségeit is. A férj a legegyszerűbbnek tűnő dolgokat sem képes elintézni, mert nem látja át, hogyan működik a rendszer... Egy isten háta mögötti kis hegyi faluban egy testi-lelki nyomoréknak le akarják vágni a fejét, hogy így engeszteljék ki a Rizsistent, s mivel az áldozati felajánlás kudarcba fullad, háborút indítanak a szomszéd falu ellen- A modern kínai próza öt jeles képviselőjét mutatjuk be kötetünkben.

A "kulturális forradalmat" követő időszakban megjelent egy új gondolkodású, világirodalmi tájékozottságú, fiatal írónemzedék, amelynek művei a kínaiak életében, gondolkodásában végbement alapvető változásokat tükrözik.

Újszerű, igényes irodalmi alkotások születtek, különféle (nyugati és keleti) szellemi áramlatok hatnak azóta is.

Tematikai (korunk, vidék, kultúra, az értelmiség helyzete, testi és lelki szerelem, a perifériára szorult emberek mindennapjai, a történelmi események újraértékelése stb.) és stílusbeli sokszínűség jellemzi ezeket az írókat, akiknek nem egy műve Európában és Amerikában is feltűnést keltett, s a filmvásznon is népszerű lett, mint például a Zhang Yimou és Gong Li által fémjelzett Vörös lámpások, a Nők egy fedél alatt moziváltozata.