Tuesday, July 10, 2012

Bognár Botond: Mai japán építészet

A japán építészetről 30 évvel ezelőtt még keveset tudtunk. Minden, ami Japánból származott, egzotikumnak tűnt, amelyben nem a teljesítményt, hanem az európaitól eltérő különbözőségeket néztük.
A II. világháború után az egész világ felfigyelt Japánra, amely egy csapásra kiemelkedett évszázados elszigeteltségéből és technikájával utolérte a legfejlettebb nyugati országokat.

Itt Közép-Európában Japánról – a napról napra világgá repített szenzációs hírek, hírügynökségek tudósítások révén – többet vagy kevesebbet tudunk. De nem ismerjük. Építészete a modern nyugati építészetében az 1960-as évektől kezdve olyan váratlan új szemléletet hozott, amely sokban megdöntötte a mindaddig örökérvényűnek tartott építészeti követelmények alapelveit, és új felfogásával egyik pillére lett korunk előremutató építészetének.

A könyv egyik célja feltárni az új szemléletű építészeti eredmények lényegét és összefüggéseit a tradicionális helyi és nyugati modern építészettel, valamint elemezni azokat a mozgató rugókat és indítékokat, amelyek a mai japán építészet hátterét alkotják.

A könyv másik alapvető célja, hogy rávilágítson a mai japán építészet tervezési módszerére, amely merőben különbözik a mi módszereinktől, mivel azokban más társadalmi, kulturális és ideológiai hagyományok ötvöződnek a kor követelményeivel. A szerző mindehhez kétéves tanulmányút és kutatómunka eredményeit használja fel és saját kitűnő fényképeivel bizonyítja állítását.

No comments:

Post a Comment