Sunday, March 23, 2014

Tokaji Zsolt: A régi Kína fegyverei

A tehetséges, fiatal sinológus könyve a kínai kultúra magyarul ez idáig alig tárgyalt részével, a fegyverek és harci eszközök történetével foglalkozik. A kezdeti bronzfegyverektől az ópiumháborúk idején megjelenő lőfegyverekig követi nyomon a közel háromezer éves kínai haditechnikai fejlődést.

Olyan eszközöket ismerhetünk meg, amelyek méltatlanul maradtak a nagy kínai találmányok, a selyem, a papír, a porcelán árnyékában. A másfélszáz ábrával kiegészített könyv hasznos és igényes lexikona, érdekes olvasmánya lehet a harcművészet rajongóinak, a fegyvergyűjtőknek, de a sinológus szakemberek is haszonnal forgathatják a régi szövegekben előforduló fegyverek azonosításához.

 * * *

„A legszebb fegyverek is szerencsétlenséget hozó eszközök...” irta Lao-ce az Út és Erény könyvének 31. szakaszának nyitó sorában. Mi is egyetértünk a nagy bölcselő e kijelentésével, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a fegyverek akarva-akaratlanul valamennyi kultúra szezves részévé váltak, és alaposabb ismeretük segítséget nyújt ahhoz, hogy egy teljesebb és elevenebb képet alkothassunk az adott kultúráról.

E szellemben íródott könyvünk végigkíséri a fegyverek legkülönbözőbb fajtáinak történetét, fejlődését a kínai történelem több mint háromezer esztendején keresztül. Biztosan sokakat meglep, hogy szintén a kínai lelemény szülötte a számszeríj, a katapult, a kengyel vagy a lángszóró.

A fegyverek bemutatását korabeli dokumentumok és neves műfordítók tolmácsolásában szépirodalmi idézetek, és mintegy másfél száz illusztráció teszi gazdagabbá. A régi Kína fegyvereit magyar nyelven bemutató első mű reményeink szerint hasznos olvasmánya lehet Kína és a kínai kutúra iránt érdeklődőknek.

No comments:

Post a Comment