Monday, January 27, 2014

Sebestény Anikó: Kakasvér és virágszirom - Egy év Bali szigetén

"Itt egy könyv annak, akit vonzanak az idegen földek titkai, akik kíváncsiak az ezerarcú világ egy számukra ismeretlen változatára.

Sebestény Anikó egy esztendőt töltött Bali szigetén s nem az átlag-utazó felszínes figyelmével fordult témájához, hanem az első pillanattól kezdve a mélyebb összefüggéseket kereste, s úgy érzem sikerült megragadnia az ottani táj és az ottani ember lelkét.

Könyvét haszonnal forgathatja a tudományos igényű olvasótól kezdve a turista-útra készülőn keresztül az egyszerű érdeklődőig bárki. Mert a szerző szépírónak sem akárki, eleven stílusa, plasztikus leírásai magával ragadóak, könnyedén, minden nehézkesség nélkül ismerteti meg velünk a sziget történetét, társadalmi rendjét, vallási rítusait s a balinézek hétköznapi életét, viselkedését.

Empátiája és szeretete otthonossá teszi az olvasót az európai ember számára vadidegen világban, s elgondolkodtat a természettel való mély kapcsolat éltető erejéről s az egymást segítő közösségben élő ember igazságáról.

Remélem Sebestény Anikó könyve minden olvasójának ugyanakkora örömet okoz, mint nekem s ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek."

Budapest, 2004. nov. 13. Lázár Ervin



Egy csodálatos sziget felfedezésére hív ez a könyv. A szerző kulturális antropológiát végzett a budapesti ELTE-n és a párizsi Nanterre Egyetemen, megtanulta az indonéz nyelvet, és egy évet töltött Bali szigetén, ahol a helyi emberek között élt, és részt vett életükben, szertartásaikon. Ennek az évnek a naplóbejegyzései és fényképei alkotják a könyv gerincét.

No comments:

Post a Comment