Wednesday, June 25, 2014

Dr. Kós Péter: Japán - mélyponttól a csúcsig (1945-1992)

Japán újjáéledése és felemelkedése a második világháborúban elszenvedett katonai vereség után századunk egyik legfigyelemreméltóbb nemzetközi fejleménye. Az az út, amit a Felkelő Nap országának népe a legutóbbi csaknem félszáz év alatt megtett, példaértékű és ösztönző hatású a világ, s azon belül hazánk számára is. Bár a sajátos helyi tényezők miatt a japán tapasztalatok csak korlátozott mértékben hasznosíthatóak, tanulmányozásuk mégis célszerű a fejlődés némely részelemeinek átvételéért. 
 
Hazánkban eddig számos olyan magyar és külföldi szerző által írt mű jelent meg, mely Japán gazdasági fejlődésének különböző kérdéseivel foglalkozott. Több könyv elemezte a japán „gazdasági csoda" okait, azt, hogy hogyan vált a távol-keleti szigetország szinte a semmiből a világ második legnagyobb gazdasági hatalmává, és miként tudta ezt a pozicióját tartósan megőrizni. 
 
A magyar szerzők közül a teljesség igénye nélkül Bíró Klárát, Ehrlich Évát és Hernádi Andrást sorolom fel. 
 
A Magyarországon eddig megjelent, Japánról szóló könyvek közül azonban csak kevés foglalkozott a japán bel- és külpolitika kérdéseivel, márpedig ezek nélkül az ország tanulmányozása nem lehet teljes. A hézagot kívánja részben betölteni ez a könyv. 
 
 Egyébként a kül- és belpolitikán kívül Japán gazdasági fejlődésének különböző aspektusai is vizsgálat tárgyául szolgálnak, igaz csak vázlatos formában. Az ország belső eseményeinek ismertetése bizonyos kronológikus rendet követ. Eközben természetes aránytalanságok keletkeznek, így például viszonylag hosszú a későbbi fejlődést megalapozó megszállási időszak bemutatása. Ugyancsak aránylag nagyobb terjedelmű Nakaszone miniszterelnöksége időszakának (1982-1987) ismertetése, mely összegezést is tartalmaz. A Nakaszone utáni időszak fejleményei csak röviden szerepelnek. Végül hosszabb összefoglalóval zárul a könyv.

No comments:

Post a Comment