![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_nUHNi-lyxJR9GePK1HUSHLvUWVOyiZujgMNY7zBU2X5nwcxzhyphenhyphen9Rs_RbqTREl3TwIvOg4nFgr2cQtNq9ohIYSNe79SscyuNIXGuPvjn-4LuSbeLZ8_RDJ3YQvOLyUwjUJXeG83fw7nM/s200/thrs.jpg)
Nyisd ki a szemed, és élvezd e sorokat! Bizonyos, hogy felcsillan benne az öröm, és mohón befogad mindent: a szemelgetve ízlelt verseket, az egzotikus csábító ínyencfalatokat, melyek oly kívánatosak, mint a szerelmesed teste. Egy hídra lépsz, mely a nőiség és a végtelen tengerek mitikus világába vezet, át- meg átszőve a hétköznapok mítoszával. Szemed felragyog az örömtől, s már szinte élvezi is az ázsiai természet ehető szépségeit. Nyisd ki a szád, és ízleld meg, amin előbb csak átfutott szemed: a habkönnyű, elomló sütemény rizsszemeit, a kenyérfa gyümölcsének puha-aromás húsát, a vérvörös bételt… És ajkad mélyen belemerül a kagyló fűszeres ölébe, nyomul be a csiga rejtett házába.
Így nyílik meg szemednek és ajkadnak az ázsiai konyha érzéki világa, egy világé, melyben az apró, hétköznapi dolgok kivallják mitikus-szimbolikus jelentésüket.
*
Tien Huu, e könyv szerzője Közép-Vietnamban született. Az etnológia doktora, aki Münchenben egy speciális vietnami éttermet tart fenn.
No comments:
Post a Comment