Sunday, September 2, 2018

Nemeshegyi Péter Sj: Számadás a reményről


Szent Péter apostol írja első levelében: „Legyetek mindig készen arra, hogy válaszolni tudjatok mindenkinek, aki a bennetek lévő reménység okát kérdezi.” (1Pét 3,15)

Péter levele nemcsak az őskeresztényeknek szól, hanem nekünk is. Csakhogy napjaink posztmodern szürkeségében hiánycikké vált a remény. Szomorú, de ránk, keresztényekre is vonatkozik ez, pedig rólunk Péter apostol föltételezte, hogy a mi szívünk tele van reménységgel. Manapság azonban bennünket is meg-megkísért az általános reménytelenség. Nem sugárzik rólunk az öröm, nincs bennünk, rajtunk semmi feltűnő, ami miatt bárki is firtatná reménységünk okát.

A Szentírás szerint Isten a remény Istene, ezért mi a remény emberei vagyunk. De van-e igazán okunk reménykedni, és ha igen, honnan származik a mi reménységünk? Könyvében erre a kérdésre keresi a válaszokat Nemeshegyi Péter SJ.

    
Többek között a szerző japánbeli, számos esetben tokiói élményeiről olvashatunk több fejezetben, az egyik fejezet címe: Papa száma, amely történetben II. János Pál pápa jelenik meg.

2 comments:

  1. Talán ez a könyv is érdekelhet: Japán-magyar kapcsolattörténet 1869-1913, annál is inkább, mert most szeptember 13-án lesz a monográfia bemutatója.

    http://gondolatkiado.hu/japan-ndash-magyar-kapcsolattortenet-1869-ndash-1913

    könyvbemutató FB esesmény
    https://www.facebook.com/events/505709973225069/

    ReplyDelete