Friday, April 15, 2011

Karlfried Dürckheim: A nyugalom japán kultusza

Nyugalom - sokszor egy mély sóhajjal kísért kifejezés, amely legtöbbünk belső, rejtett vágyát tükrözi. Miért fontos nekünk a nyugalom, és miért érezzük olyan húsba vágóan a hiányát? 
 
Dürckheim klasszikus műve a nyugati ember szemén, észjárásán keresztül mutatja be azt a rejtélyes birodalmat, amelyben központi szerepet tölt be a nyugalom: a japán emberek értékrendjét, tradicionális művészetét, mindennapi életét és spirituális gyakorlatait alapvetően meghatározó és átható misztikus fogalom. 
 
A könyv a Japánra olyannyira jellemző nyugalom-kultusz elmélete mellett a gyakorlatban is kiválóan alkalmazható módszereket - a test mozdulatlansága, légzéstechnika, a belső központ felfedezése - és három híres japán szöveget is tartalmaz, melyek a harcművészetek (íjászat, kard- és lándzsavívás) szempontjából közelítik meg a belülről fakadó nyugalom bámulatos hatását. Bölcs és inspiráló könyv mindazoknak, akik belső békét és szellemi tartalmat keresnek a nyugati társadalmak túlfokozott, mozgalmas életstílusában. 
 
Szemelvényeket olvashatunk itt a műből. 

No comments:

Post a Comment