Thursday, April 28, 2011

Szun mester: A hadakozás regulái (Ford.: Tokaji Zsolt)


Szun mester (Szun-ce) kiváló műve Kínának abban a korszakában született, amelyet a patriarchális arisztokrácia uralta kisebb-nagyobb fejedelemségek rivalizálása jellemez.
A Csou-kor utolsó szakaszában, a Hadakozó fejedelemségek korában. (Kr. e. 403-221) azonban nemcsak fegyverekkel keresték a megoldást a már elviselhetetlenné vált politikai viszonyok orvoslására, de a megélénkült filozófiai iskolák új elméleteivel is.
A Szun-ce ping-fa örök érvényű, kortól és kulturális különbségektől független, az élet számos területén – nemcsak a hadviselésben – eredményesen használható stratégiai, taktikai fogásokat tartalmazó kézikönyv. Jelen fordítás egyik különlegessége, hogy Tokaji Zsolt a szövegnek nem csupán a tartalmát igyekezett magyar nyelvre ültetni, hanem érzékeltetni kívánta a magyar olvasókkal a több mint kétezer éves, klasszikus kínai nyelven írt hadtudományi munka különleges nyelvi- és előadásmódbeli ízeit. Szun mester szövege épp ezért Zrínyi Miklós (1620-1664) nyelvezetében olvasható.

Így kezdődik a mű:
Szun mester mondá:
A' háború az ország legfőebb gondja. Mi életnek, halálnak földje, és az megoltalmazásnak avagy pusztulásnak útja vala. Ezért szükséges észbe venni aztat.


(Regisztráció és kb 20 fórumhozzászólás, különb játékokban részvétel után innen letölthető.)

No comments:

Post a Comment