Saturday, March 3, 2012

Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája


Talán egyetlen folklórkutató egyetlen műve vált igazán világhírűvé: Proppnak az orosz varázsmese felépítéséről, ahogy ő nevezte, morfológiájáról szóló kismonográfiája. Idézik ezt nemcsak az orosz folklór szakértői, vagy világszerte a mesekutatók, hanem irodalomtudósok, a strukturalizmust vizsgálók, sőt általában a modern filológiai irányzatok ismerői.

A mese morfológiája
először 1928-ban jelent meg Leningrádban, és az orosz formalizmus néven ismert irányzat keretében méltán sikert aratott. Minthogy egy közismert műfaj, a közkedvelt népmese egy nagy csoportját igen pontos és találó módon jellemezte, hivatkoztak rá mindazok, akik az egyszerűbb elbeszélések szerkezetét vizsgálták. Bizonyos nemzteközi visszhangot is említhetünk - ám ekkor még nem ismerték fel a könyv klasszikus értékeit. Propp magán az orosz formalista mozgalomban belül is különálló egyéniség volt - témaválasztása, valamint későbbi, sokoldalúan szaktudósi tevékenysége révén.

Részlet az első fejezetből:

[...] a legáltalánosabb kérdés, hogy tudniillik honnan ered a mese, végső soron még nincs megoldva, holott kétségkívül e műfaj születése és fejlődése is a maga meghatározott - még csak ezután feltárandó - törvényszerűségei szerint ment végbe. [...] Ha nem tudjuk az egyik mesét összehasonlítani a másikkal, akkor hogyan tanulmányozhatjuk a mese és a vallás kapcsolatát, hogyan vethetjük össze az egyik mesét a mítoszokkal? Végül, ahogy minden folyó a tengerbe ömlik, végső fokon a mesekutatás összes szálának is egyetlen fontos, mindmáig nyitott kérdés megoldásában kell összefutnia: mi a magyarázata annak, hogy a földkerekség valamennyi meséje hasonló?


Itt el lehet olvasni a 9. fejezetet (címe: A mese, mint kerek egész).

Egy blog, ami bemutatja a könyvet.

No comments:

Post a Comment