Thursday, January 12, 2012

Buddhista regék és mondák

A „Buddhista regék és mondák” kötet fordítója, összeállítója és válogatója Maróczy Magda, aki a távol - keleti irodalom kiváló képviselője.

A sorozat ezen kötete a buddhizmus - kis körének -, más néven hinajána ágának regéit öleli fel.

Ezek a történetek Thaiföldről, Laoszból, Kambodzsából és Burmából valók. Számos dolog összeköti ezeket az országokat, a kultúrájuk nem határolódik el éles vonalakkal egymástól. A legfőbb közös vonásuk az életmódban, a vallásban, a hasonló gondolkodásmódban és a hagyományok tiszteletében keresendők. Ennélfogva könyvünk történeteiben is fontos szerepet játszik a természetközeli, a természet ritmusa által megszabott élet, az ősök tisztelete, az uralkodónak és a szülőknek való feltétlen engedelmesség.

A szereplőik egyszerű emberek, istenek, démonok és szörnyek, a délkelet - ázsiai hitvilág mitológiai hősei, de a történetekben felbukkannak az európai olvasó számára is jól ismert motívumok, mint például a Hamupipőke, vagy a Holle anyó meséje.

Megjelennek a regék varázslatos elemei, a repülésre is képes bátor hős, aki varázsfegyverével mindenkit legyőz, a hős segítségére siető Indra isten, vagy a varázsláshoz ugyancsak értő remete. A reinkarnáció nagy fegyelmező erő, jelentős hatással volt és van a lakosságra, hiszen aki az életben becsületes, nem lop, nem hazudik, segíti a gyengéket, és hozzájárul a templom fenntartásához, az következő életében érdemei szerint kerül jobb sorba. Aki pedig hazug, gonosz vagy kapzsi, az újjászületésekor alacsonyabb sorsú ember, sőt akár állat is lehet.

Kötetünk regéi és mondái ezen országok buddhista templomaiban őrzött szent könyvekből (pl. Tripitaka gyűjtemény) származnak, amelyek azonban bőségesen tartalmaznak világi történeteket is. Ugyancsak gazdag forrása a mondáknak mind a négy országban a szájhagyomány; vándor mesemondók terjesztették a történeteket a XII. századtól fogva.


Egy blog, ami bemutatja a könyvet.
Korábban bemutattuk a blogban a Japán regék és mondák c. könyvet.

No comments:

Post a Comment