Wednesday, January 25, 2012

Az arany teknősbéka - vietnámi népmesék

Szerkesztette: Nguyen Huu Thut
A Népek meséi sorozat része.

E kis kötetbe foglalt mesék felvillantják előttünk a távoli vietnami nép életét, tanúságot tesznek gazdag képzeletéről, szenvedélyes érzéseiről, számot adnak bátorságáról, önfeláldozásáról, megőrizték optimista világszemléletét, derűs bölcsességét.
E mesék visszatérő motívuma az ember harca az elemekkel, de fölismerjük bennük a társadalmi hátteret is: a nép küzdelmeit, nyomorgását és a jólét utáni vágyát. A jó és a rossz viszályából a jó kerül ki győztesen, az igazság a szegény ember oldalán áll.
E mesékben öltött testet, amit a vietnami nép régi életében nem érhetett el.

Fapados könyvként:

A Kelet Klasszikusai sorozatunk ezen kötetében foglalt tíz mese feltárja előttünk a távoli vietnami nép hagyományos életét, tanúságot tesz gazdag képzeletéről, szenvedélyes érzéseiről, számot ad bátorságról, önfeláldozásról. A nagy keleti kultúráknak különös sajátossága, hogy szellemi-lelki atmoszférájukkal nem nyomják el teljesen csodálatos népi értékeiket. A mesék eredetiségükben megőrizték a vietnami emberek üde báját, naiv, de optimista életszemléletét s derűs bölcsességét. Mindezt a kötetben olvasható egyik mese a következőképpen fogalmazza meg: Akik szeretik egymást, mindig jobban és messzebbre látnak.

Bele lehet olvasni a kötetbe.
Vietnámi útibeszámoló blog: Az arany teknősbéka nyomában címmel.


A Népek meséi c. sorozatnak eddig a következő köteteit mutattuk be: Urasima Taró, a szegény halász - japán népmesék, A sárkánykirály lánya (Tang-kori történetek), Po úrfi és a tigris - burmai népmesék, Az istenfiú városa - kambodzsai mondák és mesék, A három özvegy miniszter - koreai népmesék és A nyolcszirmű lótusz - tibeti legendák és mesék.

No comments:

Post a Comment