Monday, January 2, 2012

Lin Yutang: Méz és bors

A szerző valaha, a harmincas években, arról volt híres, hogy a legkülönbözőbb műfajokban, versben, humoreszkben, szatírában, leginkább azonban regényben és esszében képes volt meg- és felmutatni európai, illetve amerikai kultúrájú olvasóknak, miben is áll a kínai kultúra, életmód, tartás, a kínai ember lényege, sajátossága.
A jelen kötet is ilyen jellegű esszéket, színes kis beszámolókat ad közre (A kínai lányok védelmében; Varázslatos Peking; Egy vegetáriánus vallomásai; Van-e Kínában poloska?; Az esőben éneklő Konfuciusz; A kuli-mítosz stb.).

* * * * * * *

A könyv fülszövegében olvashatjuk:

A „viszonylagosan” azt jelenti, hogy a mai embernek nincs annyi élő kapcsolata a világgal, mint amennyi a réginek volt és így meg sem értheti az életet. A középkori ember kevesebbet tudott, de a világ is egyszerűbb volt körülötte és magáról is tudta, mennyit ér. A mai ember morzsánként habzsolja a tudást és ezekből a morzsákból nagyon nehéz összerakni a világ képét. Az emberi problémák már régen túlnőttek az ember képességeinek határán; az átlagember már meg sem értheti őket, de a művelt sem.

A szerzőnek eddig az alábbi könyveit mutattuk be: Mi kínaiak, Peónia és Egy múló pillanat I-II. c. könyvét.

No comments:

Post a Comment